Discussion about this post

User's avatar
Ertugrul YILMAZ's avatar

Enfes bir yazı. O kadar beğendim ki birkaç defa okudum. Bir sürü insanla paylaştım.

Benzer hezeyan "Rabia Naz" olayında da yaşanmıştı. Çatıdan kazayla düşen ya da intihar eden çocuğun babası hezeyanlarını bütün topluma dayattı. Onbinlerce hatta yüzbinlerce insan cinayetin politik baskı sonucu örtbas edildiğine inanıyor. Bunların içinde HDP ve CHP milletvekilleri bile var. Halbuki bunun gerçekle uzaktan yakından alakası yok. Ancak AKP'ye vurmak için gelen fırsatı onlar da harcamamışa benziyor.

Expand full comment
ismail's avatar

Hikaye 2018'de başlamıyor maalesef sayın Nisanyan. Sandığınızın aksine bu hikaye yüzyıllar içinde büyüyen ve şekillenen kanlı bir tarihin hikayesi. Empati yaptığınız katilin vahşi olmayan (!) hisleri ve hüzünlü (!) sonu, bu tarihin bir parçasıdır. Neyin tarihi bu? Büyük bir sömürü, baskı ve şiddet sarmalı içinde yaşayan işçilerin, kadınların, mültecilerin tarihi. Kapitalizmin ve erkekliğin kılıç salladığı, astığı bir tarih.

Katilin duygularını sanki her insanın sahip olması gereken, insanın içinde diplerde bir yerde var olan doğal bir şey gibi gostermissiniz. Halbuki duygular anne rahminden itibaren her an toplumsal ilişkiler içerisinde şekillenir. 3 yaşındaki bir çocuğun sinirlenince oyuncağı kırmayı tercih etmesi veya odasına çekilip ağlamayı tercih etmesi toplumun bir parçası olmasından ayrı bir yerde değildir. Yani cinsiyetinden ve içerisinde yaşadığı toplumun cinsiyetine yaptığı atıftan ayrı değildir. Katilin duyguları da erkekliğinden azade değil tam da onun beslediği ve büyüttüğü bir yerde durmaktadır. Bunun gibi, öldürülen kişinin de yaşadığı zor maddi durumlarda icra ettiği iş bireysel tercihinin ötesindedir.

İkili ilişkilerde biliyoruz ki bir tarafın A dediğine diğeri B diyebiliyor. Aynı şeye bakarak çok farklı iki şey görebiliyor insanlar. Siz yazınızda bir tarafın (katilin) bu ilişkiyi görme şekline ağırlık vermişsiniz, onun ifadelerini burada ortaya atmışsınız. Bir de ilişkinin diğer tarafını dinleseniz? Sanırım öyle bir seçeneğiniz yok değil mi?

Expand full comment
39 more comments...

No posts