18 Comments

Son dönemlerde Türkiye’de yapılan arkeolojik, antropolojik ve lengüistik çalışmalar Ermenilerin Doğu Anadolu bölgesinde kendilerinden önce yaşayan Urartularla HERHANGİ bir akrabalıklarının söz konusu olmadığını gösterdi. Prof. Dr. Erksin Güleç ve grubunun vardığı sonuç şöyle ifade edilmiştir:

Lengüistik açıdan Urartu Dili ve Ermenice farklı dil ailelerine mensupturlar (Urartu dilinin Kuzey Kafkasya kökenli, yani Nah/Çeçen ve İnguş dilleriyle çok büyük oranda örtüşen bir dil olduğu bilinmektedir, Ermenice ise Farsça, Kürtçe ve Tatça gibi Hint-Avrupa dil grubuna aittir) ve aralarında HİÇBİR YAKINLIK YOKTUR!!!

Arkeolojik açıdan Doğu Anadolu’da sürdürülen arkeolojik kazılarda, Ermeni ve Urartu kültürleri arasında kesin bir ilişki olduğunu gösteren herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Antropolojik açıdan Ermeni morfolojik yapısına sahip grupların, Urartu Beyliklerini ve Urartu Devletini kuran ve Akdeniz ırkı morfolojisi sergileyen insanlarla hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır.

Bkz. https://www.mevzuatdergisi.com/2005/01a/03.htm

2. Alparslan Ceylan, Ermenilerin Anadolu’da varlıkları ve tarihi gerçekler, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 5, Sayı: 10, Temmuz 2015, s. 1-30

3. Ekrem Memiş (Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı),Ermenilerin kökeni ve geçmişten günümüze Türk- Ermeni ilişkileri, Sosyal Bilimler Dergisi, https://acikerisim.aku.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11630/3530/1-11.pdf?sequence=1&isAllowed=y

4. Nebi Gümüş, İslam Tarihi Kaynaklarında Ermeniler, http://dunyasavasi.ttk.gov.tr/upload/files/Ermeni_Kulliyat/1-Cilt/9-Nebi_GUMUS.pdf

Expand full comment
Jan 11·edited Jan 11

Devletleri ulusların kurduğu fikri modern bir yanılmasa değildir. Ulus ya da millet kökenleri insan evriminin derinlerinde yatan fenomenlerdir. Devletlerin ortaya çıkmasından çok daha önce ulus ya da millet dediğimiz kavramlar şekillenmeye başlamıştır. Ben de bu solcu, ulusun Fransız devrimi ile ortaya çıkan modern bir kavram olduğu efsanesine inanıyordum, ama gerçek bu değil. Bu konuda güzel bir kaynak Azar Gat'ın Nations kitabı.

Expand full comment

Keyifle okudum. Bir öneri: yazılara Giriş bölümüyle başlayıp orada tezi belirtirseniz anlaması daha kolay olacak. Detaylar içinde boğulma durumu oluşuyor bazen. Elinize sağlık!

Expand full comment

Sevan hocam yazınıza tamamen katılıyorum. Naçizane zaten Urartu ve Ortaçağ dönemi ile günümüz DNA örnekleri kıyaslandığında Urartu-Ermeni bağlantısı apaçık görülüyor.

Expand full comment
Dec 26, 2023·edited Dec 26, 2023

"Ermeni tarihinin muammalarından biri olan bu kaymayı doyurucu bir şekilde açıklayan bir teori bilmiyorum." Muamma olmayacak duaya amin deme arzusundan kaynaklaniyor. Urartu'yu Hurrian/HurHarTu ile iliskilendirmeye calismak varken Ararat/Armenia ile iliskilendirmeye calismak abes. Urartu'da saray Hurri'leri, Asur'u ve Medleri kontrol ve etkilesim alaninda bulunduruyor. Urartuca'nın bilinen tek akrabası Hurri dili, saray kendi ihtiyaci icin Asur'dan yazi dili getirmis, hadisenin ozu bu. Dil ayni dil.

"Ag(e): Getirmek (Urartuca), Ag: Getirmek (Hurrice)

Aru: Vermek (Urartuca), Ar: Vermek (Hurrice)

Pabani: Dağ (Urartular), Pabani: Dağ (Hurrice)

Ebani: Ülke (Urartuca), Umini: Ülke (Hurrice)

Ewri: Efendi, Kral (Urartuca), Ewri: Efendi, Kral (Hurrice)

Haş: İşitmek (Urartuca), Haş: İşitmek (Hurrice)

Huradie: Asker (Urartuca), Huradi: Asker (Hurrice)

Kuri: Ayak (Urartuca), Ugri: Ayak (Hurrice)

Muş: Doğru (Urartuca), Muşu: Doğru (Hurrice)

Pili: Kanal (Urartuca), Pala: Kanal (Hurrice)"

Bu cercevede Hurri ve Medlerin etkilesimi ve ozellikle inancsal, kulturel kodlarin (Xaldi/Xwede), aslan, gunes, ga, mehr, mahr (Şahmaran) gibi ad ve sembollerin bugune transferinin Hurri/Med/Kürt surekliligine isaret ettigi kanaatindeyim.

Expand full comment

Massimo d'Azegligo :“İtalya'yı kurduk, şimdi sıra İtalyanları yaratmakta”

Benedict Anderson meşhur eseri "Hayali Cemaatler"'de 19. yyın ilk yarısında özellikle eğitimli Mestizoların, Latin Amerika "ulus devletlerini" yaratırken oluşturdukları anlatı ve mitleri laboratuvar ortamındaymış gibi incelikle analiz eder.

Expand full comment